fredag 3 juni 2011

Fat bottomed girls

Lite fakta om vikt:
- Hur mycket du väger är till mellan 30 och 70 procent genetiskt. Studier på adopterade har exempelvis visat att de adopterade barnen ligger BMI-mässigt närmare sina biologiska föräldrar än sina adoptivföräldrar.
- 90 procent av de som går ner väsentligt i vikt går upp alla denna vikt igen inom tre år. En tredjedel av dessa kommer dessutom att gå upp mer i vikt än de ursprungligen gick ner. Att banta kan alltså leda till att du i slutändan väger mer än vad du gjorde inledningsvis, och dessutom är det hälsofarligt att jojo-banta.
- Förklaringen till att det förhåller sig som ovan går delvis att hitta i en studie från 50-talet, där man lät ett antal överviktiga människor gå på en diet om 600 kalorier om dagen. Dessa gick ned i vikt (rimligtvis, eftersom 600 kalorier om dagen är samma sak som att svälta), men gick sedan upp all vikt igen. Detta visade sig sedan bero på att deras metabolism saktats ner, så att de förbrände upp till 24 procent färre kalorier per kvadratmeter kroppsmassa än normaliviktiga personer, och detta trots att deras metabolism varit normal i utgångsläget. Deras kropp arbetade alltså aktivt för att de skulle behålla den vikt de hade från början.
- Det finns inget kausalt samband mellan övervikt och sjukdom. Om man rör på sig och äter varierat är övervikt inte farligare än normalvikt. I vissa fall kan övervikt till och med vara gynnsamt, till exempel har man sett att överviktiga som behandlats för hjärt- och kärlsjukdomar på sjukhus efter större ingrepp har bättre överlevnadschanser än smala patienter.
- BMI är ett skitmått som först skapades av en fransman på 1800-talet som ville hitta konstanter i universum, så även för människors vikt och längd, och som sedan plockades fram igen av ett amerikanskt försäkringsbolag på 1950-talet, som bestämde att ju längre BMI-mässigt man låg från en genomsnittlig 22-åring, desto troligare var det att du skulle dö i förtid och därmed skulle du också betala högre försäkringspremie. Ursprungligen var BMI enbart tänkt att användas på befolkningar, inte för att avgöra enskilda individers hälsa. Därtill så säger BMI ingenting om relationen fettvävnad - muskler, eller om din livsstil i övrigt för den delen.
- Om du vill gå ned i vikt mer permanent har du två alternativ: magsäcksoperation eller konstant kalorirestriktion. Magsäcksoperationer innebär ofta en mängd komplikationer, exempelvis matstrupsinflammation, kräkningar, brist på viktiga näringsämnen och svårigheter med att över huvud taget få ner fastare föda. Därtill så ska man lida av markant fetma för att få göra en sådan operation, och de flesta av oss är ju bara lite missklädsamt lösa i hullet. Då kvartstår alltså konstant kalorirestriktion. Konstant eftersom om du börjar äta normalt igen är det högst troligt att du kommer gå upp allt du gått ner (se ovan). Konstant kalorirestriktion innebär alltså att du för resten av livet kommer behöver kontrollera och begränsa allt du äter till ett kaloriintag som är lägre än det antal kalorier du gör dig av med på daglig basis. Begränsat kaloriintag leder också till konstant hunger, vilket man konstaterat i studier av råttor. Kroppen vänjer sig aldrig riktigt vid att inte få den näring den behöver.

Några källor: http://www.nature.com/oby/journal/v17/n5/full/oby2008636a.html, http://junkfoodscience.blogspot.com/2006/11/obesity-paradox-1.html, http://www.ncbi.nlm.nih.gov/sites/entrez?cmd=Retrieve&db=pubmed&dopt=Abstract&list_uids=15175588, http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16580531?dopt=Abstract, http://kateharding.net/faq/but-dont-you-realize-fat-is-unhealthy/, http://junkfoodscience.blogspot.com/2006/12/obesity-paradox-2-how-can-it-be.html, http://www.nytimes.com/2007/05/08/health/08iht-snfat.5614611.html?_r=1, http://junkfoodscience.blogspot.com/2007/12/part-two-what-does-evidence-reveal-can.html, http://junkfoodscience.blogspot.com/2008/02/how-weve-came-to-believe-that.html samt Fettpaniken av Marie Carlsson

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Om mig

Fröken E
Det enda du behöver veta om mig är att min blogg egentligen skulle hetat Tvångstankesmedjan, men pågrundav hjärnsläpp från undertecknad i bloggens tillblivningsögonblick blev det istället Tvångstankedjan, ett helt jävla random namn som inte betyder någonting alls.
Visa hela min profil
Använder Blogger.