onsdag 9 mars 2011

I kissed a girl

Glees minst hemliga flatpar bestämde sig i senaste avsnittet för att bekänna sina känslor för varandra, med gråt och tandagnisslan som resultat. Brittany och Santana har egentligen sedan början av serien haft ett väldigt intimt förhållande som hela tiden balanserat på gränsen mellan den sorts fysiska relation tonårstjejer normalt har med varandra och någonting mer än så. Avsnittet "Duets" inleds med att de båda ligger i en säng och Santana överöser Brittany med "sweet lady kisses". Det har alltid varit uppenbart att bandet mellan dem är något alldeles särskilt, och Santana är försvarar ständigt Brittany mot de som kallar henne korkad.

Men i senaste avsnittet valde serieförfattarna alltså att avlägsna all tvetydighet och klargöra att ja, Brittany och Santana har mer än vänskapliga känslor för varandra. I avsnittet bekänner Santana att hon varit rädd för hur folk kommer att prata om och behandla henne om de fick veta att hon inte är heterosexuell. Hon har sett tidigare hur homosexuella elever behandlas på skolan och det är inget hon själv vill genomgå, men trots detta berättar hon för Brittany att hon älskar henne och vill vara med henne. När hon gråtande ber Brittany att säga att hon älskar henne tillbaka, säger Brittany att det är klart att hon gör, men hon älskar sin pojkvän också och det vore fel av henne att lämna honom för Santana. En sårad Santana uttrycker att Brittanys pojkvän "is just a boy" och låter tittaren förstå att hon anser att deras relation är så mycket mer värd än alla relationer som kan fås med killar. Men Brittany står fast vid sitt beslut och Santana får nöja sig med ett krossat hjärta.

Avsnittet innebar också en övergång för Santanas del, från bitchig cheerleader/latina till en karaktär med djup och ett komplext känsloliv. Över huvud taget skulle jag vilja ge Glee-författarna cred för att de faktiskt lyckas ge sina kvinnliga karaktärer personlighet och för att de inte nöjer sig med token-minoriteter. Santana och Brittanys kliv ur garderoben innebär att de blir seriens tredje och fjärde större karaktärer med icke-heterosexuell läggning. Inte illa pinkat för en high school-serie.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Blog Archive

Om mig

Fröken E
Det enda du behöver veta om mig är att min blogg egentligen skulle hetat Tvångstankesmedjan, men pågrundav hjärnsläpp från undertecknad i bloggens tillblivningsögonblick blev det istället Tvångstankedjan, ett helt jävla random namn som inte betyder någonting alls.
Visa hela min profil
Använder Blogger.