onsdag 9 mars 2011

The gay Messiah's coming

Fotbollsspelaren Anton Hysén (Glenn Hyséns son) har kommit ut som homosexuell. Det gör mig så glad men i kommentarsfälten på sportsidor och bloggar frågar sig folk varför Anton känner sig nödgad att stoltsera med sin sexuella läggning, det spelar väl ändå ingen roll för hur bra fotboll han spelar. Det man glömmer bort är att heterosexuella fotbollsspelare, och heterosexuella människor i allmänhet, stoltserar med sin läggning i parti och minut. En heterosexuell manlig fotbollsspelare behöver aldrig tveka inför att plita dit "flickvän" på civilstatusraden i tidningens faktaruta. En heterosexuell manlig fotbollsspelare behöver inte tveka inför att ge sin fru en kyss efter avklarad match. Går han hand i hand med sin kvinnliga partner på stan kommer tidningsrubrikerna handla om hans nya tjej, inte om hans sexuella läggning. För alla förutsätts vara heterosexuella och vi provoceras inte av att folk jämt och ständigt runt omkring oss manifesterar sin heterosexuella läggning, för vi ser det inte som manifestationer. Vi ser det som känsloyttringar, gulligt och sött och hjärtevärmande. Om någon hånglar lite för ivrigt på en parkbänk kan vi höja på ögonbrynen, men vi ser det inte som att de trycker upp sin sexuella läggning i ansiktet på oss. Fastän det är exakt vad de gör.

Men när en (1) manlig fotbollsspelare i en intervju förklarar att han, tvärtemot vad folk förutsätter, inte attraheras av kvinnor provoceras vi. Då tycker vi att han visar upp sig, skriker ut sin sexuella läggning, att det är något som bör hållas privat och ingen vill väl veta vad folk gör i sängen. Men vi ser inte att vi inte ställer samma krav på alla icke-homosexuella fotbollspelare. De får vara hur hetero de vill, ingen säger till dem att de borde hålla sitt privatliv för sig själv bara för att de berättar att de har tjej i en tidningsartikel. Ingen blir äcklad och konstaterar att de inte vill veta vad folk gör i sängen när heterosexuella manliga fotbollsspelare pryder tidningssidorna hand i hand med sin flickvän eller fru. Ingen skulle hävda att de skriker ut sin läggning. Och det, kära vänner, gör oss alla till hycklare.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Blog Archive

Om mig

Fröken E
Det enda du behöver veta om mig är att min blogg egentligen skulle hetat Tvångstankesmedjan, men pågrundav hjärnsläpp från undertecknad i bloggens tillblivningsögonblick blev det istället Tvångstankedjan, ett helt jävla random namn som inte betyder någonting alls.
Visa hela min profil
Använder Blogger.