tisdag 27 april 2010

Allt (jag tycker att) du behöver veta om fanfiction!

Fanfiction är vad det låter som: fiktion skriven av fans. Utgångspunkten är redan existerande böcker, TV-serier, filmer, datorspel eller whatever, som man sedan vidareutvecklar på olika sätt. Man kan skriva fanfiction som tar vid där ens favoritserie/favoritfilm/favoritbok slutar, eller hitta på helt egna historier innanför berättelsens ram. Det kan handla om saker som hade kunnat hända i själva historien, men utanför huvudberättelsen, eller helt bortse från originalverkets handling och hitta på en helt egen historia, som man tycker att det borde vara. Ibland kan man flytta en hel berättelses karaktärer till ett helt nytt ställe, till exempel förlägga Harry Potter-personerna till en icke-magisk värld. Fanfiction som går utanför den ursprungliga berättelsens ramar, på ett eller annat sätt, kallas AU, en förkortning för alternate universe. Ursprungshistorien kallas för canon, och fanfiction kan alltså vara antingen canon eller non-canon.

Det finns flera underkategorier till fanfiction. En av dem är slash, vilket är det jag i princip uteslutande läser. Slash är berättelser där man parar ihop två (eller flera, om man så önskar) av historiens manliga karaktärer, till exempel Legolas och Aragorn i "Sagan om Ringen", eller Harry och Draco ur Harry Potter-böckerna. Slash kallas slash på grund av /-tecknet som infogas mellan de karaktärerna som parats ihop, t.ex. Harry/Draco. Relationer mellan kvinnliga karaktärer kallas för femme-slash, medans heterosexuella relationer kallas för het (som kort för heterosexual, inte som varm).


(Bildkälla)

Det finns flera olika genrer inom fanfiction. Till exempel fluff, som är extremt romantiska och gulliga fics, angst, som är emo-iga och ångestfyllda, crack, som är humor och songics, som är fanfiction baserad inte bara på ett redan existerande fiktivt universum, utan också på en sång.

Fics kan vara olika långa. En väldigt kort fic som i princip saknar handling kallas för drabble, historier som enbart är ett kapitel långt (vanligtvis kring 1000 ord) kallas one-shot, berättelser med två kapitel kallas two-shot. Vanligtvis lägger man upp berättelserna kapitel för kapitel, man skriver alltså ett kapitel, lägger upp det när det är färdigt, skriver nästa, lägger upp det och så vidare. Detta gör att det finns väldigt många övergivna fics där författaren inte orkat slutföra historien. Dessa kan adopteras av andra författare, om den urpsrungliga skribenten ger sin tillåtelse till det.

En vanlig missuppfattning är att fanfiction i allmänhet och slash i synnerhet bara är sexberättelser, men det är i själva verket en minoritet av alla fics som handlar om sex. De allra flesta är noveller om hur huvudkaraktärerna ur ens favoritbok eller -film råkar ut för nya äventyr, blir förälskad i andra karaktärer, skaffar familj, skiljer sig eller whatever. Kvaliteten på berättelserna är varierande, från de som är bättre än originalet till de som skulle kunna vara skrivna av 9-åringar. Men där finns för det mesta något för alla.

Vill man läsa fanfiction är fanfiction.net en i princip outtömlig källa till alla möjliga böcker, filmer, TV-spel, datorspel ochsåvidare med alla möjliga slags konstellationer, berättelser och kvalitet.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Om mig

Fröken E
Det enda du behöver veta om mig är att min blogg egentligen skulle hetat Tvångstankesmedjan, men pågrundav hjärnsläpp från undertecknad i bloggens tillblivningsögonblick blev det istället Tvångstankedjan, ett helt jävla random namn som inte betyder någonting alls.
Visa hela min profil
Använder Blogger.