fredag 4 november 2011

Människor som irriterar mig, del 39

Alltså, det här med att så fort någon uppmärksamma modevärldens skeva kroppsideal så kommer det alltid en hel drös med tjejer som blir så jävla kränkta för att de faktiskt bara råkar vara sådär överjävligt smala så att revbenen syns heeeelt nurligt, och deklarerar att de faktiskt blir ledsna över att folk rackar ned på deras kroppstyp. Kan ni inte bara lyfta blickarna från ert eget martyrskap i typ tre sekunder och inse att det inte handlar om att det specifikt är något fel på er kroppstyp? Det handlar om att varenda jävla kvinna i varenda jävla reklamkampanj ser ut på exakt samma sätt: smala, formlösa, med tydliga rev-, höft- och nyckelben. Det finns exakt noll variation i modevärlden. Det handlar därtill om att det finns jävligt många kvinnor som inte ser ut sådär naturligt, att många svälter sig och späker sig och kräks upp måltider för att få den där kroppstypen som du minsann har naturligt. Det handlar om att inte ens de flesta modeller ser ut sådär naturligt, de tuktar sina kroppar ner till ministorlek för att hålögda kunna vandra ner för catwalken i vinterns hetaste klädesplagg.

Såhär va: människor som kommenterar smala människors kroppar med ord som att "du är äcklig" eller "du borde äta ordentligt" ger jag ingenting för. Ingen har rätt att kommentera en annan människas kropp (undantaget är väl om man misstänker att någon har en ätstörning, men då gör man det knappast med de orden). Men det är jävligt tråkigt att det bara är den trådsmala kroppen som får plats i det offentliga rummet. Tycker inte alla ni, naturligt smala, det också?

Många försvarar sig dessutom med att "om det hade varit en överviktig tjej hade ingen vågat kommentera hennes kropp". Puh-lease. Överviktigas människors kroppar är nog de minst fredade kropparna i västvärlden idag. Överviktiga kvinnors kroppar särskilt så. Saxat från #thingsfatpeoplearetold som trendade på twitter för ett tag sedan:
"Your body sends a bad message to your children.", "Fat people are stupid. If they were smart, they wouldn't be fat.", "You have such a pretty face..." (underförstått: "men din kropp ser förjävlig ut"), "Would you even feel my touch through all your fat?", From my doc, when I explain how healthy my lifestyle is: "well obviously you're doing SOMETHING wrong.", "He didn't get you candy for Valentine's Day, did he? You don't need it", In the back of an ambulance, by a police officer: "Who would rape you?", "Oh, it's so great you're allergic to gluten - not eating it is supposed to help you lose weight!".

Tycker du att det är jobbigt att ha en idealenlig kropp och kritiseras för detta? Prova att ha en kroppsform som alla föraktar.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar